olufhartmann

Stengærdet ved Skejten..

Fuglsang Kunstmuseum

SKEJTEN ...ET STYKKE DANSK URNATUR

Søn og sønnesøn af komponisterne Emil og I.P.E.Hartmann. Og dermed broder til Bodil, der giftede sig med den noget ældre Viggo de Neergaard. Opvokset på stedet og som resten af familien fra fødslen forsynet med stærke kunstneriske gener.


Han "opdagede" Skejten" som motiv i den sene nationalromantisme, hvor hele Danmark endnu levede i bevidstheden om et tabt Sønderjylland til det preussisk-tyske kejserrige. Stedets umiskendelige typisk danske karakter og det lå i tiden at have en drøm om livskraften i det oprindelige. Og Skejtens urkraft er jo netop den stærke tilknytning til fortiden, ikke mindst istidens formning af Guldborgsund og strandene med de mange sten. Motiverne fra Skejten med deres urkarakter, dens ege og kampesten har dog ikke været det primære for Hartmann, andre værker og skitser peger mere på mødet mellem himmel, land og hav som det væsentligste.


Hartmann var uddannet på Kunstakademiet i modsætning til naboens søn Olaf Rude. Der er nogen uvished om de to jævnaldrende kendte til hinanden, men det må man antage, især da man ved at Fuglsangs gartner Johannes Christensen som kunstinteresseret kendte til dem begge. Men noget nærmere samkvem mellem de to unge kunstnere har der næppe været, idet Hartmann jo i store dele af tiden opholdt sig på akademiet og boede hos moderen i København, hvor han pådrog sig en blindtarmsbetændelse, som førte til hans alt for tidlige død.

Oluf Hartmann 1879-1910

Skejten.

Privateje.

Skejten.

Fuglsang Kunstmuseum

Motiv fra Guldborgsund

Privateje.

genoprettet 2015. Copyright Skejten.  Webmaster: Hans Duggen