telmanyi

SKEJTEN ...ET STYKKE DANSK URNATUR

 

Anne Marie Frederikke Telmanyi født Nielsen,datter af så store kunstnerpersonligheder som komponisten Carl Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, født Brodersen.

 

Hendes barndomshjem var legatboligen i Frederiksholms Kanal. Legatboligen dannede rammen om et kunstnermiljø, hvor mange af tidens store kulturpersonligheder havde deres gang. Hun har ligeledes skrevet nogle bøger om sin tid her og sin familie.

 

Allerede som 16-årig blev hun i 1909 elev på Det Kongelige Danske Kunstakademi og gik der et år, før hun blev sendt på kostskole i England. Da hun vendte hjem, genoptog hun sin kunstneriske uddannelse ved Kunstakademiet i 1912, hvorfra hun tog afgang 1916. Hun blev viet den 7. februar 1918 med violinvirtuosen Emil Telmányi fra Arad i Rumænien. Han var søn af lektor Emil Telmányi og Elvira Kövér de Réthàt. Hendes nye ægtemand havde gennem årene fremført flere af Carl Nielsens kompositioner, og de to rejste sammen rundt i Europa på hans koncertrejser. Herfra stammer flere af hendes landskabsbilleder. I 1925-26 uddannede hun sig yderligere i Paris på Académie Moderne hos O. Friesz og F. Léger. I 1936 opløstes Anne Marie Telmanyis ægteskab, og hun flyttede ind til moderen i legatboligen og boede her, indtil dennes død i 1945. I sin gamle kammerat fra Akademiet Else Vogel-Sørensen fandt hun en veninde for livet, og de udstillede gentagne gange sammen op gennem de næste årtier.

 

Det er ikke lykkedes mig at finde noget om hendes tilknytning til Skejten for slet ikke at tale om malerier eller tegninger. Af hjemmesiden til Fuglsang Herregård fremgår der imidlertid at hun har haft sit eget værelse i slottet og der omtales at hun sammen med sin far, Carl Nielsen, besøgte koncerterne her. Deri ligger, at hun har været på Fuglsang flere gange og så skulle det da være mærkeligt, at hun ikke kendte noget til Skejten. I perioden mellem sin afgang fra kunstakademiet og sit giftermål sørgede Bodil de Neergaard over broderens død og grundlagde i mindet til ham Danmarks første frivillige fredning, nemlig Skejten. Det kan Anne Marie Nielsen ikke have undgået at være vidende om.

Hans Duggen. 2015.

 

Anne Marie Telmanyi 1893-1983

Anne Marie Telmanyi på side ældre dage.

Anne Marie Telmanyis

værelse, som det er bevaret

på Fuglsang.

 

 

 

Niels Skovgaard – Maler · Billedhugger · Keramiker · Illustrator

Særudstilling: 25. januar – 28. april 2019

 

Årets første særudstilling sætter fokus på en talentfuld, nysgerrig og alsidig kunstner. Niels Skovgaard (1858-1938), der var yngste søn af landskabsmaleren P.C. Skovgaard.

Med mere end 140 kunstværker og genstande fra offentligt og privat eje fra ind – og udland præsenterer særudstillingen et bredt udsnit af Niels Skovgaards omfangsrige og mangfoldige virke. Udstillingen, der sker i samarbejde med Skovgaard Museet og Vejen Kunstmuseum, ledsages af en stor og flot illustreret antologi om kunstneren på både dansk og engelsk.

Mange billeder fra Skejten, men også Samsø, Lolland, Færøerne, Frankrig m.v. er repræsenteret.

Efter fernisagen er udstillingen åben alle fredage kl. 14-17. Der er gratis adgang.

genoprettet 2015. Copyright Skejten. Webmaster: Hans Duggen