olafrude

SKEJTEN ...ET STYKKE DANSK URNATUR

Olaf Rude. (1886-1957)

Nu Aftenen lister sig skyndsomt ind


over Tjørnekrattets falmende Løv


de tunge skyer kommer rugende hemmelighedsfuldt stigende


spreder sit Mørke, tæt mellem Eg og Tjørn.


fra Olaf Rudes skitsebog


 


Der er langt til ånden i Folketingsbillederne med deres gnistrende vårlys, selvom deres lyriske naturalisme vidner om en tråd, der stedse lå bag Olaf Rudes afprøvning af mange udtryk i hans tidlige år.

(Cit. Nils Ohrt, Storstrøms Kunstmuseum)


Olaf Rude var landmandssøn og voksede op i umiddelbar nærhed af Skejten. Hans kendskab til Fuglsangs gartner Johannes Christensen, som var meget kunstinteresseret, gjorde at han også fik kontakt med den næsten jævnaldrende Oluf Hartmann. Der eksisterer udsagn om, at de to ikke kendte til hinanden, men det er lidet sandsynligt; for dels var de næsten jævnaldrende, dels boede de i nærheden af hinanden her ved Fuglsang og dels må de begge to nødvendigvis have haft kendskab til ovennævnte gartner.


Olaf Rude havde ingen akademisk uddannelse, men han blev uddannet til malersvend. Han forlod dog dette arbejde umiddelbart efter svendebrevets erhvervelse og udskiftede arbejdet med døre og vinduer til fordel for lærred og staffeli. Han blev en af Danmarks største og mest kendte malere, hvor også andre stilarter og motiver ikke alene blev afprøvet, men gennemarbejdet. Folketingsbillederne hørte til de senere værker og vidner således om, at han igennem hele sin levetid atter og atter vendte tilbage til Skejten.


Klik her for at se Olaf Rude store livsværk, ophængt i Folketingssalen..
Akvarel. forstudie.

Fuglsang Kunstmuseum.

genoprettet 2015. Copyright Skejten.  Webmaster: Hans Duggen