fredeshristoffersen

SKEJTEN ...ET STYKKE DANSK URNATUR

Frede Christofffersen, 1918-1987

Han blev født i Borup (Sjælland) som søn af en gårdejer og kom på kunsthåndværkersolen. Han ville dog hellere stå til søs og havnede ved det i Fjernøsten hvor han lavede et værk betegnet som  20 Smaa Tegninger, der blev udgivet i 1941. Han kom hjem i 1942 og blev  optaget på kunstakademiet, hvor han modtog undervisning  af Vilhelm Lundstrøm og Aksel Jørgensen. Han havde dog allerede i 1938 vist sine værker  på Kunstnernes Efterårsudstilling, Charlottenborgs Efterårsudstiling, Kunstindustrmuseet m.fl.

Senere fulgte udstillinger  i en lang række  udstillinger, endda i Lund, Rom og Venedig.

Vejret og først og fremmest solen var et motiv, som han tegnede og malede i en lang række variationer. Farverne var oftest kraftige og mættede. Tit endda mørke fordi også natten hørte til hans motivkreds.

Jeg har ikke oplysninger om hvornår han besøgte Skejten, men i Fuglsang Kunstmuseeums publikation Brudstykker, nævnes der, at han har været på stedet. Det er jo heller ikke ukendt at komponisten Carl Nielsen fandt inspiration i solen på Skejten, hvor han fandt den første inspiration til Helios Overturen.

I 1959  udstillede han  i Kunstnernes Kunsthandel i København.  I kataloget skrev Ejler Bille følgende:


"Frede Christoffersens motivverden er en række temaer, som målt med naturens ødsle forrådskammer kun synes få og begrænsede. Men det er netop kunstneren givet inden for en snæver motivkreds, som han udvælger og afgrænser, at vise rigdommen i det mangfoldige. Christoffersen forstår at vende og dreje sit motiv, se det efter i sømmene, til det endeligt erobret træder frem som billede, overraskende gennem dets forvandling.


Et motiv, han ofte er vendt tilbage til, er solen. Han har iagttaget den, enten med det blotte øje, eller mærket sig de farverige lyskredse, der som efterbilleder et sekund eller to fortsætter med at cirkulere inde i hjernen. Vigtigst er det, at han har studeret dette himmellegeme til det personliggjorte, en genfødt sol udstråler fra hans lærreder."

Solbillede1953

genoprettet 2015. Copyright Skejten.  Webmaster: Hans Duggen